EsKiMo II Publications / Publikationen

Stand:  28.09.2023

English

  • Adherence to food based dietary guidelines among adolescents in Germany according to socioeconomic status and region - Results from EsKiMo II.

    Brettschneider A., Lage Barbosa C, Haftenberger M., Lehmann F, & Mensink G (2021) Public Health Nutr. vol. 24 issue 6 1216–1228. DOI: 10.1017/S136898002100001X

  • Intake of various food groups among girls and boys with different utilisation of school meals. Results from EsKiMo II.

    Moosburger R, Lehmann F, Haftenberger M, Richter A, Patelakis E, & Mensink, GBM. (2021). Ernahrungs Umschau, 68(5), 86-94. doi:10.4455/eu.2021.019

  • Consumption of organic food by children in Germany – Results of EsKiMo II

    Haftenberger M, Lehmann F, Lage Barbosa C, Brettschneider A.-K, & Mensink GBM (2020). Journal of Health Monitoring 5(1), 19–26. doi:10.25646/6399

  • Energy drink consumption among 12- to 17-year-olds in Germany – Results of EsKiMo II

    Lehmann F, Vesela K, Haftenberger M, Lage Barbosa C, & Mensink GBM (2020). Journal of Health Monitoring 5(1), 27-33. doi:10.25646/6400

  • Fast food consumption among 12- to 17-year-olds in Germany – Results of EsKiMo II

    Moosburger R, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Brettschneider AK, Lehmann F, Kroke A, & Mensink GBM (2020). Journal of Health Monitoring 5(1), 3-18. doi:10.25646/6398

  • Utilization of school meals - Results from the nationwide nutrition survey EsKiMo II.

    Heide K, Brettschneider A-K, Lehmann F, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Perlitz H, Mensink GBM (2019). Ernahrungs Umschau, 66(6), 92-99. doi: 10.4455/eu.2019.017

  • Prevalence of vegetarian diet among children and adolescents in Germany. Results from EsKiMo II.

    Patelakis E, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Brettschneider A-K, Lehmann F, Heide K, Mensink GBM (2019). Ernahrungs Umschau, 66(5), 85–91. doi:10.4455/eu.2019.018

  • Prevalence and temporal trends of shared family meals in Germany. Results from EsKiMo II.

    Frank M, Brettschneider A-K, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Lehmann F, Perlitz H, Mensink GBM (2019). Ernahrungs Umschau, 66(4), 60-67. doi:10.4455/eu.2019.013

  • Use of vitamin and mineral supplements among adolescents living in Germany-Results from EsKiMo II

    Perlitz H, Mensink GBM, Lage Barbosa C, Richter A, Brettschneider AK, Lehmann F, Haftenberger M (2019). Nutrients, 11(6). doi:10.3390/nu11061208

  • The nutrition survey EsKiMo II – design, execution and public health policy relevance

    Anna-Kristin Brettschneider, Clarissa Lage Barbosa, Marjolein Haftenberger, Karoline Heide, Melanie Frank, Eleni Patelakis, Hanna Perlitz, Franziska Lehmann, Almut Richter, Gert BM Mensink (2018). Ernahrungs Umschau 65(5): 80–88. DOI: 10.4455/eu.2018.018

  • Study Protocol: Comprehensive assessment of food and nutrient intake of children and adolescents in Germany: EsKiMo II – the eating study as a KiGGS module

    Lage Barbosa C, Brettschneider AK, Haftenberger M, Lehmann F, Frank M, Heide K, Patelakis E, Perlitz H, Krause L, Houben R, Butschalowsky HG, Richter A, Kamtsiuris P, Mensink GBM (2017) BMC Nutrition 3:75 DOI: 10.1186/s40795-017-0196-5

  • EsKiMo II – the Eating study as a KiGGS Module in KiGGS Wave 2

    Mensink GBM, Haftenberger M, Brettschneider A-K, Lage Barbosa C, Perlitz H, Patelakis E, Kamtsiuris P (2017). Journal of Health Monitoring, 2(S3), 36–44. doi:10.17886/RKI-GBE-2017-107

Deutschsprachig / German

  • Klimarelevante Ernahrungsgewohnheiten: Zu welchen Mahlzeiten und wie häufig essen 6- bis 11-Jahrige Fleisch und Wurstwaren?

    Richter A, Moosburger R, Schienkiewitz A, Loss J, Flerlage N, & Mensink, GBM (2023). Gesundheitswesen. doi:10.1055/a-2035-9162

  • Fluoridanwendungen bei Kindern und Jugendlichen in Deutschland

    Krause L, Mensink GBM, Hoepfner T, Lindtner O, & Weißenborn A (2022). Oralprophylaxe & Kinderzahnheilkunde, 44(2), 30-40. doi:10.1007/s44190-022-0038-2

  • Aufnahme von Lebensmittelgruppen bei Mädchen und Jungen mit unterschiedlicher Inanspruchnahme der Schulverpflegung - Ergebnisse aus EsKiMo II. (Englische Fassung frei verfügbar)

    Moosburger R, Lehmann F, Haftenberger M, Richter A, Patelakis E, & Mensink GBM. (2021). Ernahrungs Umschau, 68(5), 86-94. doi:10.4455/eu.2021.019

  • Verzehr von Bio-Lebensmitteln bei Kindern in Deutschland – Ergebnisse aus EsKiMo II

    Haftenberger M, Lehmann F, Lage Barbosa C, Brettschneider A-K, & Mensink GBM (2020). Journal of Health Monitoring 5(1), 20-27. doi:10.25646/6395

  • Konsum von Energydrinks bei 12- bis 17-Jährigen in Deutschland – Ergebnisse aus EsKiMo II

    Lehmann F, Vesela K, Haftenberger M, Lage Barbosa C, & Mensink GBM (2020). Journal of Health Monitoring 5(1), 28-34. doi:10.25646/6396

  • Fast-Food-Konsum bei 12- bis 17-Jährigen in Deutschland – Ergebnisse aus EsKiMo II

    Moosburger R, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Brettschneider AK, Lehmann F, Kroke A, & Mensink GBM (2020). Journal of Health Monitoring 5(1), 3-19. doi:10.25646/6394

  • Inanspruchnahme der Mittags­verpflegung an Schulen

    Heide K, Brettschneider AK, Lehmann F, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Perlitz H, Frank M, Patelakis E, Richter A, Mensink GBM (2019). Ernährungsumschau 6/2019 doi:10.4455/eu.2019.017

  • Häufigkeit einer vege­tarischen Ernährungs­weise bei Kindern und Jugend­lichen in Deutschland

    Patelakis E, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Brettschneider AK, Lehmann F, Heide K, Frank M, Perlitz H, Richter A, Mensink GBM (2019). Ernahrungs Umschau 66 (5), 85–91. DOI: 10.4455/eu.2019.018

  • Prävalenzen und zeitliche Ent­wicklung von gemeinsamen Familien­mahlzeiten in Deutschland

    Frank M, Brettschneider A-K, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Lehmann F, Perlitz H, Heide K, Patelakis E, Richter A, Mensink GBM (2019). Ernahrungs Umschau 66 (4): 60–67. DOI 10.4455/eu.2019.013

  • Diäterfahrungen zur Gewichts­reduzierung von Jugend­lichen in Deutschland – Ergebnisse aus EsKiMo II

    Lehmann F, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Brettschneider AK, Frank M, Patelakis E, Heide K, Perlitz H, Hölling H, Richter A, Mensink GBM. Aktuel Ernahrungsmed 2019; 44(03): 178-184. DOI: 10.1055/a-0894-6767

  • Die Ernährungsstudie EsKiMo II – Design, Durchführung und gesundheitspolitische Relevanz.

    Brettschneider A-K, Lage Barbosa C, Haftenberger M, Heide K, Frank M, Patelakis E, Mensink GBM (2018). Ernährungs Umschau 65(5), 80-88. doi:10.4455/eu.2018.018 (Englische Fassung frei verfügbar)

  • EsKiMo II – die Ernährungsstudie als Modul in KiGGS Welle 2

    Mensink GBM, Haftenberger M, Brettschneider A-K, Lage Barbosa C, Perlitz H, Patelakis E, Kamtsiuris P (2017). Journal of Health Monitoring, 2(S3), 38–46. doi:10.17886/RKI-GBE-2017-101