Navigation und Service

Zielgruppeneinstiege

Publikationen in Fachzeitschriften

zum Thema Ernährung


Ernährungsmuster von Kindern und Jugendlichen mit Migrationshintergrund. Ergebnisse der KiGGS-Studie

Schenk L, Anton V, Baer NR, Schmitz R (2016) Public Health Forum 24 (3): 205–208. doi: 10.1515/pubhef-2016-0065

Examination of iodine status in the German population: an example for methodological pitfalls of the current approach of iodine status assessment (Abstract)

Johner SA, Thamm M, Schmitz R, Remer T (2016) Eur J Nutr 55(3): 1275-1282 DOI: 10.1007/s00394-015-0941-y

Current daily salt intake in Germany: biomarker-based analysis of the representative DEGS study

Johner SA, Thamm M, Schmitz R, Remer T (2015) Eur J Nutr (2015) 54: 1109. doi: 10.1007/s00394-014-0787-8

Zöliakieprävalenz bei Kindern und Jugendlichen in Deutschland

Laass, MW, Schmitz R, Uhlig HH, Zimmer K, Thamm M, Koletzko S (2015) Dtsch Arztebl 112: 553–60.
DOI: 10.3238/arztebl.2015.0553

Dietary behaviour and parental socioeconomic position among adolescents: the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents 2003-2006 (KiGGS)

Finger JD, Varnaccia G, Tylleskär T, Lampert T, Mensink GB (2015) BMC Public Health 15(1): 498 · DOI: 10.1186/s12889-015-1830-2

Einflussfaktoren auf Verbreitung und Dauer des Stillens in Deutschland. Ergebnisse der KiGGS-Studie – Erste Folgebefragung (KiGGS Welle 1)

von der Lippe E, Brettschneider AK, Gutsche J, Poethko-Müller C, KiGGS Study Group (2014) Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz 57(7):849–859 · DOI 10.1007/s00103-014-1985-5

Breast-feeding and maternal risk of type 2 diabetes: a prospective study and meta-analysis

Jäger S, Jacobs S, Kröger J, Fritsche A, Schienkiewitz A, Rubin D, Boeing H, Schulze MB (2014) Diabetologia 57:1355–1365 doi: 10.1007/s00125-014-3247-3

Mapping low intake of micronutrients across Europe

Mensink GBM, Fletcher R, Gurinovic M, Huybrechts I, Lafay L, Serra-Majem L, Szponar L, Tetens I, Verkaik-Kloosterman J, Baka A and Stephen AM (2013) Br. J. Nutr. 110(04): 755-773. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S000711451200565X

Obst- und Gemüsekonsum in Deutschland – Ergebnisse der Studie zur Gesundheit Erwachsener in Deutschland (DEGS1)

Mensink GBM, Truthmann J, Rabenberg M, Heidemann C, Haftenberger M, Schienkiewitz A, Richter A (2013) Bundesgesundheitsblatt · 56(5/6):779-785 · DOI 10.1007/s00103-012-1651-8

Dietary behaviour and socioeconomic position: the role of physical activity patterns

Finger JD, Tylleskär T, Lampert T, Mensink GBM (2013) PLoSONE 8(11): e78390. doi:10.1371/journal.pone.0078390

Dietary patterns of adolescents in Germany - Associations with nutrient intake and other health related lifestyle characteristics.

Richter A, Heidemann C, Schulze MB, Roosen J, Thiele S., Mensink, GBM (2012) BMC Pediatrics 2012, 12:35, doi:10.1186/1471-2431-12-35

Relative validation of the KiGGS Food Frequency Questionnaire among adolescents in Germany

Julia Truthmann, Gert BM Mensink, Almut Richter (2011) Nutrition Journal, 10:133

Dietary patterns are associated with cardiometabolic risk factors in a representative study population of German adults

Heidemann C, Scheidt-Nave C, Richter A, Mensink GBM (2011) British Journal of Nutrition 106(8): 1253–1262 doi:10.1017/S0007114511001504

Jodmangel im Säuglingsalter - ein Risiko für die kognitive Entwicklung

Remer T, Johner SA, Gärtner R, Thamm M, Kriener E (2010) Deutsche Medizinische Wochenschrift · 135(31-32):1551-1556 · DOI 10.1055/s-0030-1262446

Übergewicht und Adipositas bei Kindern und Jugendlichen in Deutschland

Kurth BM, Schaffrath Rosario (2010) Bundesgesundheitsblatt – Gesundheitsforschung – Gesundheitsschutz 53(7): 643-652

Food intake of young people with a migration background living in Germany

Kleiser C, Mensink G, Neuhauser H, Schenk L, Kurth B (2010) Public Health Nutrition. 13(3):324-330 doi:10.1017/S1368980009991030

Relative validation of a food frequency questionnaire for national health and nutrition monitoring

Marjolein Haftenberger, Thorsten Heuer, Christin Heidemann, Friederike Kube1, Carolin Krems and Gert BM Mensink (2010) Nutrition Journal, 9:36

HuSKY: a healthy nutrition score based on food intake of children and adolescents in Germany

Kleiser C, Mensink G, Scheidt-Nave C, Kurth B. (2009) British Journal of Nutrition. vol. 102, issue 04, 610–618

Potential determinants of obesity among children and adolescents in Germany

Kleiser C, Schaffrath Rosario A, Mensink GBM et al. (2009) BMC Public Health 9:46 DOI:10.1186/1471-2458-9-46

Supplementenkonsum bei Jugendlichen in Deutschland

Six J, Richter A, Rabenberg M, Hintzpeter B, Vohmann C, Stahl A, Heseker H, Mensink GBM (2008) Bundesgesundheitsbl - Gesundheitsforsch - Gesundheitsschutz · 51(10):1202–1209

Die Qualität der Versorgungsangebote für adipöse Kinder und Jugendliche

Kliche T, Mann R (2008) Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz. 51(6): 646-656

Vitamin D status and health correlates among German adults

Hintzpeter B, Mensink GBM, Thierfelder W, Müller MJ, Scheidt-Nave C (2008): European Journal of Clinical Nutrition 62, 1079–1089

Higher Prevalence of Vitamin D Deficiency Is Associated with Immigrant Background among Children and Adolescents in Germany

Hintzpeter B, Scheidt-Nave C, Müller MJ, Schenk L, Mensink GBM (2008) J. Nutr. vol. 138 no. 8 1482-1490

Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz
Leitthema: Gesunde chronisch kranke Kinder

Bundesgesundheitsbl - Gesundheitsforsch - Gesundheitsschutz 2008 · 51(6):583–663

Forschungsbericht – Ernährungsstudie als KiGGS-Modul (EsKiMo)

Mensink GBM, Heseker H, Richter A, Stahl A, Vohmann C, Fischer J et al. (2007) Berlin, Paderborn: Robert Koch-Institut, Universität Paderborn.

EsKiMo – Das Ernährungsmodul im Kinder- und Jugendgesundheitssurvey (KiGGS)

Mensink GBM, Bauch A, Vohmann C, Stahl A, Six J, Kohler S, Fischer J, Heseke H (2007) Bundesgesundheitsblatt · 50(5/6):902-908 · DOI 10.1007/s00103-007-0254-2

Trinkverhalten von Jugendlichen in Deutschland – Ergebnisse aus EsKiMo

Kohler S, Kleiser C, Richter A, Stahl A, Vohmann C, Heseker H, Mensink GBM (2007) Ernährung – Wissenschaft und Praxis 10:444-450

Ernährungsverhalten von Kindern und Jugendlichen mit Migrationshintergrund – KiGGS-Migrantenauswertung

Kleiser C, Mensink GBM, Kurth BM, Neuhauser H, Schenk L (2007) Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz. Endbericht.

Was isst du? Ein Verzehrshäufigkeitsfragebogen für Kinder und Jugendliche

Mensink GBM, Burger M (2004) Bundesgesundheitsbl - Gesundheitsforsch - Gesundheitsschutz · 47(3): 219–226

Die Entwicklung der Adipositas in Deutschland im Zeitraum von 1985 bis 2002

Helmert U, Strube H (2004) Gesundheitswesen 66(7): 409-415

Kinder und Ernährung. Leitthema im Bundesgesundheitsblatt

Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz. Volume 47(3) März 2004 Seiten 211-265

Early determinants of childhood overweight and adiposity in a birth cohort study: role of breast-feeding

Bergmann KE, Bergmann RL, von Kries R, Böhm O, Richter R, Dudenhausen1 JW, Wahn U (2003) International Journal of Obesity 27: 162-172. 10.1038/sj.ijo.802200

Vitamins - dietary intake and intake from dietary supplements in Germany.

Beitz R, Mensink GB, Fischer B, Thamm M (2002) European Journal of Clinical Nutrition 56(6): 539-545. 10.1038/sj.ejcn.1601346

BGS98: Einnahme von Nahrungsergänzungspräparaten und Ernährungsverhalten

Mensink GBM, Ströbel A (1999): Gesundheitswesen 61(S2):132–137

BGS98: Die Ernährung in Deutschland 1998

Mensink GBM, Thamm M, Haas K (1999) Gesundheitswesen 61 (S2):200–206

Gesundheitsmonitoring

In­fek­ti­ons­schutz

Forschung

Kom­mis­sio­nen

Ser­vice

Das Robert Koch-Institut ist ein Bundesinstitut im Geschäftsbereich des Bundesministeriums für Gesundheit

© Robert Koch-Institut

Alle Rechte vorbehalten, soweit nicht ausdrücklich anders vermerkt.